İstanbul'da 23 Nisan'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, kentsel dönüşüm süreçlerini de hızlandırdı. Artçı sarsıntıların sürdüğü megakentte yeni bir imar düzenlemesi belediye meclisinden geçti. Yeni düzenlemede çatı katları bağımsız konut haline getirilebilecek ve çatı alanları daha dayanıklı, modern ve yalıtımlı yaşam alanlarına dönüştürülecek.
OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın, çatı katlarının kullanımıyla ilgili hazırladığı imar düzenlemesi, İBB Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi. ‘Çatı Alanlarına İlişkin Plan Notu’ adıyla sunulan teklif, kentsel dönüşümü teşvik etmeyi ve İstanbul genelindeki çatı katlarını standart, estetik ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlıyor.
ÇATI KATLARI BAĞIMSIZ KONUT OLACAK
Yeni düzenleme kapsamında çatı katları, bağımsız bir konut olarak değerlendirilebilecek. Böylece inşaat alanında herhangi bir artış olmadan, mevcut çatı alanları ekonomik bir değere dönüşerek bina sahiplerinin kentsel dönüşüm maliyetleri azalacak. Aynı zamanda İstanbul’un önemli sorunlarından biri olan kaçak yapılaşma ve plansız çatı değişikliklerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
DÜZENLEMEDE NELER VAR?
Söz konusu düzenlemenin içinde neler var?
- Çatı katları bağımsız bir konut olarak kullanılabilecek.
- İnşaat alanı artırılmadan, çatı katları bir değere dönüştüğü için bina sahibine kentsel dönüşümün maliyeti azalacak.
- İstanbul’un en önemli sorunlarından olan çatı katlarında kaçak yapılaşmanın ve proje dışı değişikliklerin önüne geçilecek.
- Çatı alanları daha dayanıklı ve estetik hale getirilecek.
- Çatı araları modern, yalıtımlı ve konforlu yaşam alanlarına dönüştürülecek.
Depremden sonra emlak fiyatını artırana ceza
Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul'da emlak ilanlarında fiyat artışı yapanlara ceza kesildiği belirtildi.
Ticaret Bakanlığının X hesabından yapılan paylaşıma göre, depremin meydana geldiği 23 Nisan tarihinde satılık veya kiralık mülkünün fiyatını artıran 58 kişiye toplam 14 milyon 500 bin TL para cezası uygulandı.
Açıklamada, "23 Nisan 2025 tarihinde İstanbul'da meydana gelen deprem sonrasında, aynı gün içinde satılık ve kiralık emlak ilanlarında fiyat artışı yapan kişiler Ticaret Bakanlığımızca tespit edilmiş ve vatandaşlarımızın zor durumda olmalarını fırsata çevirmek isteyen bu kişilerin her biri hakkında 250 bin TL olmak üzere toplam 14 milyon 500 bin TL idari para cezası uygulanmıştır" denildi.
Ticaret Bakanlığı deprem sonrası emlak sektöründeki gelişmelerin takip edilmeye devam edileceğini, "mağduriyete neden olabilecek uygulamaları engellemeye yönelik tedbir alınacağını" da bildirdi.
Önceki gün Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan X hesabından yaptığı paylaşımda, "Vatandaşlarımızın zor durumundan faydalanma amacı taşıyan, fırsatçılık olarak nitelendirilebilecek hiçbir tutum ve davranışa kesinlikle göz yumulmayacaktır" diyerek, ilan platformlarından İstanbul'daki fiyat hareketlerine dair bilgi talep edildiğini, "haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen tüm gerçek ve tüzel kişilere" yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum deprem sonrası İstanbul, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova'dan toplam bin 756 hasar ihbarı aldıklarını, yapılan incelemeler sonucu 83 binada deprem kaynaklı "az hasar" tespit ettiklerini açıklamıştı. Kurum'un verdiği bilgiye göre İstanbul'da en fazla hasar ihbarı Avcılar, Esenler ve Bahçelievler ilçelerinden yapıldı.